"Jsme v tom všichni společně" Zpráva od předsedy IMAPu Jurgise V. Oniunase

Vážení partneři, kolegové, přátelé,

tento text jsem začal jsem psát již o víkendu, ale bohužel jsem byl v neděli ráno zaskočen nejsilnějším zemětřesením, které zasáhlo Záhřeb za 140 let, a které vyhnalo vyděšené lidi do neobvykle zimních ulic, jako by nám chtěl Bůh říci: „Zapomeňte na izolaci, běžte ven a družte se...“ Takže po několika dnech sčítání škod, jednání s pojišťovnami, pomáhání sousedům, děkování za slova podpory a nervózním poskakování při každém otřesu, mohu nyní přemýšlet o možných otřesech způsobených tou hlavní a globální krizí.

Jsem si jist, že každý z Vás četl četné zprávy a hodnocení generálních ředitelů, bank, poradenských firem, think tanků atd. Většina se snaží poskytnout promyšlenou analýzu, ale mnozí se zdají být v kategorii „musíme něco říct“. Uvědomme si, že právě před třemi krátkými týdny jsme se obávali zrušení jarní konference IMAPu v Denveru a nikdo o recesi ani nemluvil. Dnes ráno mi telefon připomněl můj (zrušený) let a otázka již není o tom, zda dojde ke světové recesi, ale zda dojde k vleklou ekonomickou krizi.

Nemá smysl se dívat na ekonomické ukazatele, ty ani neměli šanci se vyrovnat s rychlostí globálního ekonomického zpomalení. Každý další den se odhady zhoršují, jako by se Goldman Sachs a Morgan Stanley snažili navzájem překonat, jak špatné to bude. Brzy poté, co si toto přečtete, budou v USA hlášeny celkové počáteční nároky v nezaměstnanosti (čtvrtek, 8:30 dopoledne). Odhady se pohybují v rozmezí 1–2 milionů* a rozvojové trhy jsou zdecimovány klesajícími cenami komodit a velkým snížením likvidity dolaru.

Může svět rychle zvrátit další negativní vývoj?

Jediným skutečným příkladem, který máme, je Čína. Krizi dokázali zvládnout pouze úplnou a drastickou izolací, rozsáhlým testováním a také rozsáhlým sledováním populace, jak se lidé pomalu vracejí do práce. Zotavení v Číně bude pomalý proces, nikoli zázrak ve tvaru písmene V. Navíc, bohužel nebo naštěstí, většina západních vyspělých ekonomik nevyužívá takovou úroveň sociální kontroly.

Budou vládní intervence fungovat?

Centrální banky uvolnily více peněžních prostředků v kratším čase než v kterémkoli jiném období v historii. Americký Fed je v režimu neomezeného QE a další centrální banky následují. Nyní, když píšu tyti řádky, tak USA schválili fiskální stimulační balíček ve výši 2 bilionů dolarů a akciové trhy reagují šíleně. Uvědomte si však, že každý 1 bilion USD představuje asi 5 % HDP USA. To znamená, že kromě současného 5% rozpočtového schodku a se sníženými daňovými příjmy hovoříme o rozpočtovém schodku v USA pro tento rok, který se blíží 20 % HDP.

To je nejvyšší úroveň od druhé světové války a asi dvakrát vyšší než v roce 2009. A každá země na světě se snaží poskytnout co nejvíce podpory, jak je v jejich silách. Jsme skutečně v neznámých vodách a v této fázi předpovědi ohledně načasování ekonomického zotavení nebo toho, jak bude trh vypadat po krizi, je pouhé hádání z křišťálové koule. To nejlepší, co můžeme udělat, je pravidelně pozorně sledovat data a hledat trendy, které by se mohly v následujících týdnech a měsících vyvíjet. Jedna z mála věcí, kterou můžeme s jistotou předvídat, je, že bude existovat nový normál a ten se může velmi lišit od toho, na co jsme byli zvyklí jen před několika týdny.

Tento pátek, je první den naší odložené konference v Denveru, a my se pokusíme jednat normálně. Uspořádáme virtuální schůzi správní rady a následně virtuálních schůzku určených partnerů.

Také chceme věnovat čas diskusi o tom, jaké kroky všichni podnikají, aby zvládli tuto krizi, a také plánujeme v průběhu několika příštích týdnů řadu virtuálních kulatých stolů, abychom se podělili o co nejvíce názorů a postupů z různých sektorů.

V prvním čtvrtletí byly dokončeny některé transakce (podrobný seznam je na webových stránkách IMAP) a při rozhovorech s několika partnery IMAP se zdá, že transakce v pokročilé fázi se stále uzavírají. Mnoho probíhajících procesů a nových diskusí o mandátech je však nyní pozastaveno a firmy se rozhodují, jak v nadcházejícím období postupovat, jakkoli to může trvat dlouho. Stále však existuje pocit opatrného optimismu, že bez ohledu na to, jak se věci mění, naše zkušenosti a profesionalita v oblasti uzavírání transakcí budou potřeba více než kdy jindy.

Jedna věc, kterou nám tato krize ukazuje, je to, že bez ohledu na geografii, bez ohledu na úroveň hospodářské činnosti nebo bohatství, jsme všichni propojeni a čelíme stejným problémům a obavám. Ani viry, ani hospodářské šoky (ani zemětřesení) nerespektuje hranice. Můžeme čelit obtížným obdobím, ale pokud budeme držet pohromadě, respektovat se a navzájem si pomáhat, budeme po skončení vždy silnější. To je jedna z dalších věcí, které mohu s jistotou předvídat.

Věnujme na závěr naše myšlenky nemocným, našim milovaným nebo blízkým, kteří jsou nemocní nebo dokonce zemřeli, těm, kteří ztratili zaměstnání nebo zaměstnání brzy ztratí, našim hrdinským pracovníkům ve zdravotnictví, výzkumníkům, kteří zoufale hledají vakcínu a lék proti viru, státním zaměstnancům, kteří se potýkají s problémy, které ještě nezažili, a všem těm, jejichž životy se změnily různými způsoby. Modlete se za všechny svým vlastním způsobem.

Zůstaňte v bezpečí, buďte v kontaktu, produktivně využijte svůj čas a dejte mi vědět, co si myslíte, že bychom měli dělat a jak bychom se měli připravovat na změněný svět.

Jurgis

25. března 2020

* Skutečná hodnota oznámená 26. března byla 3,3 milionu, což je nejvyšší týdenní číslo v historii USA.

Více novinek